PINA


A fost o data ca niciodata o fata si-un baiat. Si s-au placut. Pentru fiecare prezenta celuilalt era benefica si se sprijineau unul pe altul si se imbratisau si le era suficient. Pentru ei era iubire. Dar a venit cineva sa le spuna ca nu e bine. Nu e bine deloc, iubire inseamna ca trebuie sa depinda unul de altul, ea sa fie umila, el s-o protejeze. Si au incercat cei doi sa schimbe raporturile intre ei: ea sa-i stea moale-n brate, el s-o apere permanent. N-a mers nici prima data, nici a doua, nici a noua oara si s-au chinut asa mult timp. Era prea obositor: ea nu simtea nevoia de aparare, ea voia liniste, el nu voia sa protejeze pe nimeni, el voia echilibru. Ca la inceput. Ca intotdeauna. Pana la urma s-au inclestat intr-o imbratisare muta, cu putere egala, cu disperare egala, cu iubire egala.

Toate acestea sunt puse in scena in cateva miscari de dansul imaginat de Pina Bausch- o femeie duh a carui talent a fost, pana in 2009, sa transforme in nor fiecare suprafata pe care dansa.

Este doar una din secventele unui film care rascoleste in adancul fiecaruia. Te face sa te gandesti la normalitatea care mereu are alt inteles, la frica si la speranta, la cum se imbina si cum se resping aceste doua notiuni. La iubire si la singuratate, la relatii intre femei, intre barbati si intre oameni in general. Pentru fiecare sentiment uman PINA a gasit un dans, in miscari putine si clare, dar de o frumusete si simplitate pe care doar geniul le poate imagina. Iar PINA nu a dus lipsa de geniu reusind sa polarizeze oamenii din jurul ei in spectacole electrizante.

PINA a ajuns pe cercul vietii mele abia zilele astea, la doi ani dupa ce-a urcat sus de tot, pe norul ei personal. Dar nu e prea tarziu, chiar si asa a stiut sa ma invete si pe mine ceva: oricine poate dansa- e suficient sa iubesti, sau sa speri, sau sa suferi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: