Disectie pe corason


Ma gandeam la relatii zilele astea. Cele mai costisitoare (si mai frumoase) 3 saptamani dintr-o relatie sunt primele 4 (da, patru, dar par scurte, pe verificate 🙂 ): ambii sufera de logoree, pare ca s-au nascut cu aceleasi principii, acelasi simt al umorului, aceleasi gusturi culinare, au acelelasi pareri despre film-muzica-flori-fete-sau baieti-etc. Se platesc facturi neobisnuit de mari la telefon, bilete de autobuz, metrou, taxi, cinema, restaurant, flori, dulciuri, parfum, creme de corp, lenjerie intima…

Urmeaza o perioada de acalmie, cam dupa prima luna, cand mastile se largesc si ambii convin tacit ca ar fi bine sa le dea jos. De proba. Si fac asta cu precautie, se mai joaca teatru; mai in gluma, mai in serios se spun jumatati de adevaruri, frumos impachetate in sperante, in decizii. Dupa caz.

Se privesc cu sinceritate abia acum, la 4-5 saptamani de la prima intalnire: fiecare vede, in sfarsit, nu ceea ce si-a dorit, dar ceea ce e adevarat. Abia acum se decide soarta relatiei lor: micile defecte simpatice de la inceput pot deveni defectele oribile de mai tarziu. Cat de tarziu? Cat de oribile? Cat de neacceptat? Unde e problema? De ce e acel defect atat de important incat sa fie uitate calitatile care luminau totul? Mistere din saptamana a sasea…

Si apoi se poate intampla CEVA care sa revigoreze totul: o vorba, un sfat, o hotarare intamplatoare. Sau doar un zambet. Si pe chipul nud pare sa straluceasca iar masca de la inceput; doar ca de data asta e realitatea, ca o aura in jurul celuilalt.

Masca e foarte importanta, caci daca a fi ceea ce esti e greu de schimbat, cel putin la fel de important e ce hotarasti ca ti-ai dori sa fii. Dar mastile sunt greu de purtat; pot fi prea largi sau prea stramte si nu pot fi date jos prea des. Asa ca e bine sa alegi una cu grija pentru ca, in cele din urma, te vei asemana pana la identificare cu aceasta masca.

Desigur sincronizarea este hotaratoare. Cine renunta primul la masca, cine rade primul, cine se indragosteste primul, cine se sperie, cine se plictiseste, s.a.m.d. De toate astea depinde restul lunilor sau al anilor ce vor urma. Vor fi singuri. Vor fi impreuna. Sau, in cel mai rau caz: vor fi singuri impreuna.

De altfel se poate sa se intample si invers: masca sa cada cu zgomot si sa dezvaluie un suflet had. Sau gol. E acelasi lucru. Dar totul e in ochii celui care priveste si acolo unde cineva nu vede decat pustiu, altul ar putea vedea echilibru. Sa recunoastem; cand esti indragostit esti atat de bun, curat, frumos pe cat crede celalalt ca esti.

…relatiile umane sunt complicate jonglerii sentimentale: nu trebuie sa fii nici prea destept si cu siguranta nici mai prost decat celalalt, sa nu te impui prea mult dar sa ai grija sa nu te lasi calcat in picioare, sa nu cumva sa spui tot adevarul dar sa ai grija ce si cand minti; chiar daca e o cursa in doi n-ai voie s-ajungi nici primul, nici al doilea; cedeaza ca si cum ai primi, primeste ca si cum ai face o favoare, nu-ti bate joc dar nici nu te lua prea in serios…

… si ne mai miram ca sunt atatia oameni care aleg sa traiasca singuri 🙂

Va doresc sa aveti parte de prime trei saptamani infinite 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: