DELE MAN


Ati vazut “Afghan Star”? E un film documentar facut in 2009 de niste britanici curajosi dupa 30 de ani de razboi in Afganistan, cand unii  inca recuperau cadavrele de pe strazi, iar altii se gandeau mai departe, nepotrivit de departe poate, la cum sa distreze oamenii.

“Afghan Star” este o emisiune de genul “American Idol”, prima de felul acesta emisa intr-o tara musulmana, de unde si o serie intreaga de tabu-uri dezhumate, de dezbateri violente, de reprosuri contondente. Nu va povestesc mai mult despre film, decat prima secventa in care un copilas de vreo 5 ani, cu o orbita seaca si cu celalat ochi mobil dar orb, canta:

“Inima mea cauta iubire
Inima mea simte munti de iubire
Inima mea intelege lumea
Inima mea intelege slabiciunea si puterea.
Inima mea, tu ai atat de multa iubire pentru lume.
Inima mea sa nu plangi pentru rau sau bine
Inima mea e plina de iubire.”

Si pentru ca “dele man” este expresia pe care copilul o tot repeta in cantec, ma gandesc ca inseamna “inima mea”.

Cu acest episod incepe un film despre paradoxuri si tabu-uri, despre mania unora de a nu schimba nimic si nevoia altora de a reinventa totul, “praful” ridicat de reprosuri transformate in timp in divergente iremediabile, incapacitatea unui cler obtuz de a accepta schimbarea si setea nestavilita a tinerilor (si nu numai) pentru nou, pentru un strop de frumos.

Secventa in care o tanara indrazneste sa schiteze pe scena niste vagi miscari de dans, perfect constienta ca asa isi semneaza condamnarea la moarte este memorabila si mi s-a strans inima pentru soarta ei.

Vedeti-l daca puteti, de pe mine simt ca a mai scos un strat de rautate prosteasca. Pentru ca e de unde si nici macar nu ma iau prea in serios.

Trailerul este aici.

Numai bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: