POVESTI ADEVARATE


Angelica era maritata cu Costel, al lu’ ţaţa Floarea a lu Paduraru, care locuia la stejar, in capatul satului. Numai ca el, Costel, bea cam mult si Angelica a fugit la Bucuresti. Costel n-a cautat-o, probabil ca de lene, pentru ca dupa divort s-a sinucis ca prostu’.
In timpul asta, la Bucuresti, Angelica  s-a incurcat cu Floricel cu care nu s-a maritat insa nici pana la adanci batraneti, desi au avut impreuna doi copii. Floricel a iubit-o mult, n-a lasat-o sa se angajeze niciodata, a castigat el bani ca frizer la spital. Angelica a murit acum cinci ani la Bucuresti. A calcat-o tramvaiul. Pentru ca merita. Sau a cazut de la fereastra. Pentru ca merita. Sau s-a otravit, nevrednica. Babele satului n-au putut ajunge la un consens in privinta asta. Mai ales tante Constanţa, alintata Tanţa era mai sensibila la subiect pentru ca singurul ei copil, infiat, tot Costel, s-a omorat pentru una. Una care-i era nevasta dar a fugit de-acasa dupa numai o saptamana de casnicie, si-a plecat la maica-sa, la Podu Iloaiei. Si saracul baiat, Costel adica, s-a dus dupa ea, c-o iubea orbeste si-a alunecat sub rotile trenului in gara din Podu Iloaiei. Tante Tanţa s-a mutat dupa aceea la oras, ca nu mai suporta sa vada casa care-i amintea de sot (era vaduva, am uitat sa spun) si copil si s-a facut bucutareasa la restaurant, la “Pestisorul”. Si o stia tot cartierul pentru delicatesele pe care le facea si le impartea tuturor vecinilor la Paste, la Craciun si-n fiecare duminica. Ea era cea care se ocupa de colivele tuturor inmormantarilor si putine erau nuntile in cartier la care sa nu invarta ea sarmale asa cum stia doar ea. Si-a murit si ea, batrana si canceroasa. Dar nu cancerul a ucis-o: s-a impiedicat pe scara blocului si s-a lovit la cap si dusa a fost. Si a avut inmormantare frumoasa, cu trei popi si-a venit tot cartierul. A avut si fanfara si praznicul s-a facut in fata blocului, o masa lunga cat trei blocuri. A fost om bun saraca, si a lasat apartamentul ca mostenire vecinei de la 2, Olguţa, care i-a fost colega la restaurant si a avut grija de ea pana la moarte.

Astea sunt povesti adevarate, aflate cu totul intamplator, de la nepoata Tantei, nepoata care a cununat-o pe fiica surorii acesteia, Olimpia.

Si sunt povesti importante pentru ca atat ramane in urma tuturor.

Povesti atat de adevarate incat par false.

One thought on “POVESTI ADEVARATE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: