TARA COCORILOR


Zingst e o localitate despre care nu auzi decat din intamplare si de care uiti repede…. asta daca nu esti ornitolog, neamt sau … prieten cu Sim si Frauke, nemtoaicele care m-au adoptat inainte sa ma vada la fata.

Inarmata cu aparatura mea, ultimul racnet (de disperare- veti vedea de ce) am purces in nord de Germanie, la pozat cocori.

Nimic nu te poate pregati pentru asta si ii inteleg pe deplin pe cei care stau cu orele nemiscati in frig, agatati de obiective ca sa observe comportamentul acestor pasari cu adevarat… extraterestre. La mijloc de octombrie in Zingst se aduna ornitologi de pe tot mapamondul: aici este punctul in care se opresc cete de mii de cocori- si alte innaripate- ca ultim popas in calatoria lor spre tarile calde.

A se observa cu ce lucreaza oamenii astia; eu… mandra nevoie mare cu batranelul meu, D50-ul, galagios ca o petarda aruncata in biserica- si o “chichineata” de teleobiectiv, 70-300mm. Si-acum imi amintesc privirile incruntate ale domnului carunt din imagine de fiecare data cand faceam si eu cate o poza.

Dar sa las lamentarile si sa pun, cu o intarziere de doi ani, cateva poze (cu dedicatie pentru explorish, singurul care mai intreaba de ele):

Pozele mele nu fac dreptate acestor pasari incredibil de frumoase; nu auziti tipatul ascutit cu care isi anunta aterizarea, sunet cu care nu te poti obisnui nici dupa doua ore de asteptare, nici dupa 20; nu am reusit sa prind un cadru decent cu un camp populat pana la refuz cu acesti dinozauri innaripati; cocorii sunt foarte timizi, nu te poti apropia de ei mai mult de 50 de metri (daca ai noroc) si se misca aproape fara incetare, se cearta intre ei -chestii teritoriale probabil, imi si imaginez cum e la destinatie, in Africa, ce lupte trebuie sa fie acolo pentru un petec de pamant- au cel mai gratios mers, iar zborul, incepand cu decolarea pana la aterizare este un adevarat spectacol. In cele cateva ore cat am stat in tabara de fotografi (a se vedea prima imagine) n-am reusit sa ma plictisesc nici o clipa. E adevarat ca faceam nota discordanta cu “sapuniera” mea, dar am avut parte de un show aviatic de mare clasa.

Enjoy.

One thought on “TARA COCORILOR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: