UMORUL ENGLEZESC


Acum 7 luni, cand am ajuns in aceasta tara, mandra si friguroasa Britanie mare, impresia mea era ca oamenii astia au simtul umorului al unei lespezi de mormant. Cateva luni mai tarziu iata-ma-s cu parerile date peste cap (din nou).

Zilele trecute, intr-un raid rapid la supermarketul din cartier, trecand pe langa standul de hartie igienica, puzzle-ul a inceput sa se intregeasca, revenindu-mi in minte toate secventele cu adevarat simpatice care mi s-au intamplat pana acum.

Ce e cu standul de hartie igienica?
E mare,in primul rand. E un sir cam de 10 metri, pe trei rafturi inalte, pe care sunt expuse mai multe marci ale acestui indispensabil produs. Prima marca: VELVET. Sensibila fiind la subtilitati din astea, am intins repede mana spre un pachet de “matasuri”, numai ca privirea imi este atrasa de alta marca… DREAMS.
Vorbim in continuare despre hartie igienica, da?
O fi o hartie de vis, imi zic, mai ales ca pe ambalaj scrie ca e disponibila si cu diferite arome. De ce ar avea hartia ingienica- nefolosita- vreun un miros anume… a ramas un mister pentru mine. Si totusi ce mirosuri au visurile aici? Papaya, portocale sau lamai… la alegere. Intrigata mai fac un pas spre urmatoarea marca… ANDREX. Are nume de medicament, banal, neinteresant. Oricum n-are nici o sansa sa fie cumparat pentru ca in imediata sa vecinatate, albastru intunecat ca steagul uniunii, cu litere aurii ca stelele de pe aceeasi flamura, iata-l… FREEDOM! Freedom?! Mai citesc odata, poate citesc eu gresit… nu, e chiar freedom.
No comment.
Insa “libertatea” e cam scumpa aici, mai ales ca oamenii se cam sterg la fund cu ea, cu visurile parca nu e de joaca, asa ca nici DREAMS nu e produsul ales, iar VELVET… o fi pentru sezuturile regale, nu venetici ca mine.
Asa ca aleg un pachet de 8 suluri, care poarta numele magazinului, la super-oferta. Simplu, dar la obiect.
In schimb, multumesc in gand agentiilor de pblicitate care au venit cu ideile de mai sus si astept sa apara hartia igienica HOLLIDAY sau HAPPINESS. Si sa nu le cumpar.

Si daca e sa ne luam dupa miros…
De o buna bucata de vreme clasa politica din Anglia e zguduita de un scandal monstru: presa a descoperit intr-o buna zi ca respectabilii politicieni utilizeaza fonduri publice in folos personal. Ma rog, nu inteleg scandalul, vin dintr-o tara in care o flota maritima intreaga a disparut, vinovatul e fara vina si a ajuns presedinte. Suntem un popor, se stie, mult mai iertator. Dupa ce spiritele s-au mai linistit, apare in ziar o stire care n-a mai mirat pe nimeni: un politician e descoperit ca timp de cateva luni a tot folosit fonduri pe care le deconta ca fiind cheltueli pentru intalniri oficiale cu un omolog strain: deplasari, cine, etc. Partea interesanta este ca respectivul omolog nu exista. N-a murit, n-a demisionat… nici macar nu se nascuse.
Domnul politician britanic este luat la intebari, evident si… ce raspunde? “Daca stiam ca nu exista nu-l mai invitam la atatea cine.”
A recunoscut ca a gresit, n-a zis ca nu mai face, dar macar a demisionat si-a inapoiat banii.

O alta stire din ziar: intr-una din zile, la o ora de varf, intr-un tren de metrou se anunta statia urmatoare. Anuntul este facut, ca de obicei, de cel care conduce trenul, numai ca intre statii calatorii aud in difuzoare sunetele unei partide de sex cum rar s-a mai intamplat. Dupa investigatii laborioase s-a dovedit ca domnul conductor n-avea nici o legatura cu evenimentul, sunetele fiind captate cumva de la o sursa externa. Conducerea metroului londonez isi cere scuze, cercetarile continua. Dar de ce atata deranj? Publicul calator declara ca nu s-a simtit deloc ofensat, ba chiar o doamna de vreo 50 de ani spune “Well… I had the time of my life!”
Eu ce naiba cautam in partea cealalta de Londra?!! A, da, hartie igienica…

La radio este o reclama la un site pe care poti compara preturi, oferte, servicii, etc. Se numeste “go-compare-dot-co-dot-uk”, iar povestea reclamei sugereaza o emisiune radio, in care publicul intreaba, iar “expertul nostru” raspunde. Prima intrebare se leaga de o polita de asigurare: unde e mai bine sa fie incheiata? Si expertul incepe, cu o voce baritonala sa cante pe o arie (oarecare) oferta site-ului in discutie: ” go compaaaaaare/ is a place where we caaaaaaaare/ and we shaaaaare… bla bla bla/ so go coompaaaaaaare!!!” Next caller please! O voce feminina susoteste conspirativ intrebarea care o chinuie: “can you please tell me what is the average size of a man’s…” “Go compaaaaaaaaaaare…!!!”

Anglia is fun.

10 thoughts on “UMORUL ENGLEZESC

 1. aşa-i câte prejudecăţi (multe de care nici nu erai conştient) se destramă când ieşi o ţâră în lume? vezi d-aia cred că exploratul face lumea mai bună. poate pentru că oar aşa poţi să go compaaare…

 2. asa-i. si planuies ca la anul sa go compare si mi mult 🙂

 3. hahaaaa!!! you made my day! In minunata capitala, din pacate, simpla realitate devine subiect de amuzament!

 4. deocamdata sunt convins ca simtul umorului iti apartine cel putin in povestea cu hartia lui basss 🙂
  oricum buna poanta cu politicianul englez, dar acum nu stiu ce sa inteleg: amuzant e ca a dat banii inapoi ? :)) (umor romanesc)

 5. fluture, care-i problema cu realitatea si cu rasul, ca nu inteleg. cum adica “din pacate”? pai doamne feri ca o realitate sa starneasca numai plansul, ca am innebuni cu totii. nu?

  x: tot ce-am povestit e mai mult sau mai putin adevarat 🙂 un pic mai mult decat putin si un pic mai putin decat mai mult 🙂 (glumesc, chiar e adevarat. anacronic, dar adevarat)

 6. you’re right 🙂 Azi dimineata cand eram cu cotul stang al unui domn in ficat si echilibrul imi era puternic pus la incercare, in metrou, nimic nu parea prea amuzant :))) acum daca stau sa ma gandesc la expresia chinuita de pe fata mea ma apuca rasul .

 7. haoleu fluture, dai din aripioare in aceeasi capitala ca si mine?
  pai stai asa ca inca n-am scris si postul cu tot ce mi s-a intamplat anapoda aici…
  si apropo de expresii: mi s-a spus ca atunci cand privesc atent pe cineva arat de parca as vedea o tarantula pe umarul respectivei persoane. de fapt eu maresc ochii ca sa pricep naprasnica de engleza mai bine 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: