Berlin- de jos in sus


E inca devreme pentru amintiri din Berlin, dar mi-e deja dor .

Primele zile – dintre putinele traite acolo- le-am petrecut cutreierand orasul cu stradutele sale intortocheate ingropate in frunze, targuri de vechituri, expozitii stradale de fotografie si pictura,  palate, muzee si biserici, cele mai multe reconstruite de putin timp.

Desi S. (“doamna cu scrisorile”- pour les connaisseurs) si-a facut multe griji in privinta asta, cel mai bun lucru a fost ca m-am plimbat singura. E clar ca stilul “gura casca” mi se potriveste cel mai bine, fara comentarii sau oprelisti cand mi-e lumea mai draga si… slava cerului, lumea mi-e draga mai mereu.

Urmeaza cateva imagini din primele zile in Germania, cand am facut tot ce-am putut ca sa ma ratacesc in Berlin, lucru absolut imposibil deoarece S. m-a dascalit ca pe idioti
(o fi de la privirea mea mereu mirata si – mi s-a mai spus- neajutorata): mi-a cumparat harta, bilet de tren pentru o zi intreaga, brosura in trei limbi despre Berlin, o sticla cu apa si cine stie ce ar mai fi fost in stare sa-mi ofere daca nu ieseam mai repede din casa.
Evident harta orasului o puteam obtine si la casa de bilete; cand mi s-a facut foame, neintelegand boaba de germana am cerut pur si simplu “give me that” aratand cu degetul spre placinta cu cel mai lung nume de pe raft (vreo douazeci de litere, pot sa jur), iar cu apa…eh, puteam cere oricand o cola. Dar cu mamicile nu te joci, asa ca m-am lasat rasfatata.

Am privit orasul cat de sincer am putut si, ca si cu alte ocazii, abia tarziu, dupa cateva ore de hoinareala am putut scoate capacul aparatului:

porumbel

Cladirile de fier si sticla de pe Friederich Sraβe:

cladiri

Din curtea interioara a Bibliotecii de Stat:

statuie1

Un inger de pe Domul din Berlin si mama ce-si imbratiseaza fiul mort – complexul “Neue Wache”:

statuile

“Biserica cu turnul taiat”, lasata in starea de dupa bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial, iar sub ea desene de pe peretii garii Savigny Platz:

biserica1

Voi reveni in curand cu poze dintr-un Berlin tomnatic, cald si linistit ca un batran trecut prin multe, care se abtine sa dea sfaturi, care nu cauta musai companie, dar care te priveste in ochi si-ti zambeste sincer.

3 thoughts on “Berlin- de jos in sus

  1. Bine ai revenit.
    Frumoase vizite, faine cadre.
    Chestia asta cu pregatitul itinerariului am patit.-o si eu.
    Chiar am solicitat si un suc de lamaie (para de aia…sau lamaie , ce e) că nu vroia (matusa mea) sa ma mai lase sa umblu din cauza de nu stiu ce rapiri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: