JAZZ ME


In urma cu multi ani ma indragosteam nebuneste pentru prima data. Eram in clasa a sasea, el intr-a opta. El n-a stiut niciodata de amorul meu, eu- intre timp- i-am uitat numele. Dar il visam, iar succesul unei zile depindea de aparitia lui pe holurile scolii. Nu voiam nimic altceva, doar sa-l vad. Cred ca daca-mi spunea ceva sau se apropia, ori doar ar fi privit in directia mea… paralizam.

In acele zile de emotie extrema s-a intamplat sa aud o melodie- muzica populara.  Cred ca m-au prins versurile: o femeie se tanguia ca iubitul a uitat-o, sau ceva asemanator; am rezonat cu acea femeie atat de puternic incat in acel moment muzica populara mi s-a parut dintr-o data extrem de frumoasa … Si este.

N-a fost atunci si nu e nici acum stilul meu preferat, dar de-atunci nu mai stramb din nas cand se intampla sa-l aud.

In seara asta mi-a fost dat sa merg la un concert de jazz. Mereu mi-a placut acea “dezordine” de sunete, simteam ca exista un sens, o logica a lor, dar ca si cu un ghem la care nu se vede nici un capat de sfoara, m-am resemnat sa admir de departe, fara sa inteleg cu adevarat ce se intampla.

Pentru asta a fost nevoie de TRIGON, veniti tocmai din Moldova sa etaleze pe scena turme bezmetice de vaci si oi, ciocarlii si cintezoi, ciobani care calca greu prin omatul inghetat, topoare infipte in copaci batrani, sa dirijeze ploi reci de vara, sa-i reinvie pe Figaro si Carmen, sa le porunceasca sunete noi, hore salbatice si chiuit cum n-am mai auzit de mult… iar la final sa ne faca sa aplaudam in transa.

Dar ce fals suna orice dupa ce canta TRIGON.

 

Acesta este Anatol, liderul trupei… mai multe nu va spun, dar nu stiti ce pierdeti daca nu va interesati de ei 🙂

Parerea mea este ca daca omului asta ii ascunzi vioara inceteaza sa mai respire: a mangaiat-o ca pe o ibovnica, ii poruncea pe limba ei, iar ea, evident, il asculta supusa. Si bine facea si mai ales, frumos.

Am inteles ca trupa a tot suferit modificari; mie mi se pare ca formatia actuala este foarte armonioasa si inchegata, toti intra aproape simultan in transa si provoaca cele mai frumoase explozii de sunete:

Am un prieten care incearca sa-mi stearga ignoranta trimitandu-mi din cand in cand melodii supebe, jazz de cea mai buna calitate- e imposibil sa nu-ti placa, sa nu te tintuiasca locului. 

In seara asta, insa, cred ca am gasit capatul de sfoara… voi desira incet ghemul, melodie cu melodie, sunet cu sunet.

Pe EL l-am revazut de curand- a ajuns o haimana, sau seamana foarte bine cu una.

3 thoughts on “JAZZ ME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: