“Cum sa-ti intelegi partenerul”


Am vazut azi in autobuz o femeie trecuta bine de 50 de ani, stilul gospodina, cu sacosa cu zarzavat la picior si o geanta de linoleum la brat, roz cu paiete verzi, cojita si cu fermoarul stricat-citea dintr-o cartulie “cum sa-ti intelegi partenerul”… si de ce nu?

De ce-ar fi asta ciudat? Imi imaginez ca dimineata s-au trezit, EL de o parte a patului, EA de cealalta, spate in spate,EA s-a dus la bucatarie, EL in baie… EA zdranganind ibrice si tigai, EL suierand vesnica melodie natural-dorsala, iar la final scuipand vartos in chiuveta uscata. Apoi au inversat rolurile… EL in bucatarie, EA la baie, “iar i-a cazut par in cafea” , “iar n-a aerisit baia dupa el”… si asa, de ani intregi, incat acum nu mai e nevoie de cuvinte ca sa-si spuna cat de mult ar vrea ca macar sa se poata ignora.

Si probabil, pe cand teoria LUI este “femeile-s femei”, EA nu se lasa si vrea sa inteleaga, si despica firul in patru, si se plange vecinei de la 5, care stie multe, a vazut multe. Si vecina vorbeste cam porcos, de se rosea EA la inceput indignata- apoi doar mirata; acum poate si EA sa spuna cuvinte din alea, ba chiar face expresii noi, iar subiectul e mai mereu EL.

“Nu fi proasta, tu, barbatii se ramolesc repede, trec prin crize hormonale la 40 de ani…cel mai rau e la 50… e o treaba psihologica, naiba sa-i ia, ca pe urma le trece!”

Insa criza de la 40 de ani a inceput pe la 35 si nu s-a terminat nici acum, la 56… dar asta nu i-a mai spus.

Acum a gasit cartea asta, era in camera fiicei, intr-o cutie veche cu cercei si lumanari parfumate. Si a aflat de acolo ca e bine sa-i pregateasca o cina romantica…

A coborat fosnind sacosa cu zarzavat la Tineretului, in fata unui chiosc. Acolo au vinul ala care-i place LUI, in bidoane de doi litri.

Diseara e meci.

12 thoughts on ““Cum sa-ti intelegi partenerul”

  1. Ce frumos stii tu sa sintetizezi o viata de cuplu! 🙂
    Cred ca pana la urma aproape toate perechile trec prin aceeasi stare de blazare. Nu intentionez sa ma intreb retoric de ce, doar ma minunez inca o data cum faci tu literatura din orice 🙂

  2. sa stii ca mi a placut foarte mult ce am citit.felicitarii

  3. cea mai mare dovada ca-ti intelegi partenerul este data atunci cind sufera,si vrei sa-i vii in ajutor:il arunci peste balcon sa-i scurtezi suferintza!

  4. dragut scenariu :)) pornit de la o imagine trecatoare in autobuz.
    ma bucur sa vad ca mai exista oameni inspirati 🙂

  5. Da aşa este foarte draguţ scenariul. Toată lumea se întreabă asta. Cred însă că nimeni nu porneşte de la premiza că totuşi nu suntem atât de diferiţi. În esenţă suntem tot oameni. Ar trebui să vedem întâi asemănările şi apoi deosebirile. Noi însă plecăm de la deosebiri şi apoi când ni se întâmplă ceva rău găsim asemănările. De ce nu putem găsi asemănările şi când totul curge normal?

  6. foarte misto. tare chestia cu meciul. curios cat de dezamagita va fi EA cand va vedea ca pe EL o sa il intereseze mai mult meciul decat cina ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: