Ssssssssspecial numai pentru vooooi


Damian Draghici.

E imposibil sa nu-l fi vazut in ultima vreme la cel putin una din televiziuni, in reviste, ziare, afise. Eu, care n-am TV si nici ziare n-am mai cumparat de ani de zile si tot l-am vazut!

Am fost in seara asta la concertul pe care afisele-l anuntau ca fiind al lui “Damian Draghici & Brothers”. Invitatia lui V. m-a luat prin surprindere, drept dovada -nici nu aveam aparatul la mine, deci fara poze de data asta. Ati scapat. Nici o asteptare, nici o graba- am prins cel mai bun loc posibil de la Arenele Romane, undeva pe centru, ultimul rand, sonorizare de zile mari.

In deschidere au cantat niste sarbi, Amar Delo- foarte frumoase voci, melodii cunoscute, bine cantate si imbinate. Apogeul l-au atins cu “Radu mamei” cantat in romana- stiau versurile mai bine decat jumatate din romanii prezenti acolo. Jumatate in care ma inscriu si eu.

In fine, vine vremea lui Damian.

Primele acorduri de vioara si chitara electrica ii fac pe romani sa intepeneasca mici in scaune. Nu era clar ce se intampla. Tobele bubuiau si treptat inimile au inceput sa bata in ritmul prescris pe scena. Totul suna bine, se vede ca au repetat mult, se preconizeaza muzica destept mixata, aranjata cu gust, voci scolite…

Lumini si abur… incep sa apara tiganii. Evident: camasi rosii lucioase, largi, palarii negre cu bor, tiganci cu fuste largi, cu naiba-n solduri si-ntre umeri. Au dansat zvarlugele de parca de asta depindea viata lor…

Dupa prima melodie Damian ii roaga pe cei care stateau in fata scenei pe scaunele de plastic sa se ridice, sa stranga scaunele astfel incat sa se faca loc si pentru cei ramasi afara. Oamenii s-au ridicat in uralele celorlalti. Superb moment.

Nu stiu numele celor de pe scena, dar lider era un tigan gras… cu un corp ciudat. Nu insist; ce e important e ca a cantat fantastic.

Marea greseala a fost aducerea Maiei Morgersten… a recitat versuri din Arghezi, intr-un cadru… mmm… si Puya… si tipa aia care-a cantat o melodie de-a lui Michel Jackson… “Heal the world” pe ritmuri tiganesti… bleah. Si- ma scuzati- ragetele lui Draghici de la inceputul fiecarei melodii: “Urmeaza o melodie care am compus-o sssssssssspecial pentru voi” (“care”, nu “pe care”), “Va place?”- romanii scot timid un “ihi”. “Va plAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAce?”- “Daaaaaaa”-ceva mai viril.

Evident fiecare melodie era “ssssssssspecial pentru vooooi”, daca nu era “sssspeciala” era “in premiera in Romaniaaaaaaa”, “originalaaaaaaaa” in cel mai tiganesc fel cu putinta. Cel mai simpatic a fost un tigan tanar atat de fericit ca se afla pe scena incat zambea tamp si dansa de parca inota.

Publicul a dansat la liber; la inceput mai timid, se foiau pe scaune si aplaudau ca la congres, apoi poc poc… au inceput sa se de-constipe. Nu stiu ce poze au reusit sa faca fotografii din fata scenei ca dansau si ei ca apucatii. Am dansat si eu c-o bere la brat, am cantat, am ras… a fost frumos.

Pe scurt: Damian Draghici poate rupe gura targului. Sper sa fiu si eu acolo cand se va intampla.

3 thoughts on “Ssssssssspecial numai pentru vooooi

  1. habar n-aveam cine e damian draghici. acu’ am dat un ochi pe youtube (aici, de exemplu), si parca mi-e cunoscuta fatza, da’ nu stiu de unde sa-l iau. pare …spectaculos, oricum.

  2. “Damian Draghici canta alaturi de Amaro Del (Serbia), in cadrul unui concert sustinut cu prilejul Zilei Internationale a Minoritatilor, la Teatrul Odeon din Bucuresti, marti, 18 decembrie 2007”.

    eu l-am vazut acum un an, pe scena la Odeon..intr-un moment artistic special.
    intim si dedicat noua.
    cert e ca si io am dansat, in mijlocul salii :)) pentru ca omul stie meserie iar trupa face toti banii!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: