TIBET- IADUL DINTR-UN COLT DE RAI


Pentru ca raul sa izbandeasca, e suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic.

In urma cu un an, pe vremea asta, nici nu visam ca voi ajunge in Tibet. Dar am ajuns si cred ca m-am intors alt om. Apoi am citit tot ce-am prins despre istoria, cultura, traditiile, religia tibetanilor incercand sa inteleg de ce se stiu atat de putine lucruri despre acesti oameni. Trecand de la legende la fotografii, de la carti scrise de lamasi in exil pana la tratate  despre istoria culturala a Tibetului, fundamentate stiintific si rece  de experti occidentali, am descoperit inca o data o tara superba, cu oameni blanzi sub asprimea vremurilor, cu oameni darji sub povara comunista, cu peisaje dure indulcite de spiritul tibetan.

Ca nu e cinstit ce se intampla acolo… cei mai multi o stim. Ipocrizia marilor puteri ale lumii se arata acum, o data in plus, in toata splendoarea ei: Tibet, in loc de suflet macar  o sonda petroliera sa fi avut, alta ti-ar fi fost soarta.
E o gluma amara si, oricum ai lua-o… proasta, dar marii “luptatori pentru democratie” din occident par surzi si orbi la tipatul de durere al unei culturi pe cale de disparitie.

Tot ce pot face momentan e sa vorbesc oricui intreaba despre ce am vazut, auzit si simtit acolo, sa spun tuturor ca este o tara in care fiecare piatra este sacra, fiecare fir de praf inseamna ceva, exista un suflet in orice , oamenii te simt, te trateaza dupa cum meriti si rarerori se inseala. Dar acolo se sufera in tacere, cu o demnitate pe care un occidental obtuz ar numi-o, mai degraba, lasitate.

China nu este o tara de monstri, dar este condusa de acestia, iar chipul ei frumos e schimonosit de uraciunea comunismului. Si nu fac rau doar propriului neam, ci si unei natii cu o mostenire culturala si spirituala extraordinara, fara de care omenirea ar fi infinit mai saraca.

Iata marturia unui om trecut prin chinurile inchisorilor chineze:

 PARTEA 1          PARTEA a 2-a        PARTEA a 3-a         PARTEA a 4-a

2 thoughts on “TIBET- IADUL DINTR-UN COLT DE RAI

  1. doua marturii “neutre” despre evenimentele recente. the economist s-au trezit cu un corespondent acolo, aprobat dinainte. a ramas, a vazut, a scris.

    articolul aici

    si un interviu aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: